İstanbul Finans Merkezi inşaatında hijyen yok, ücretler eylem yaptıkça ödeniyor
Merkez Bankasının İstanbul Finans Merkezindeki inşaatında çalışan işçilerin ücretleri zamanında yatırılmıyor, en temel hijyen sorunlarına dahi çözüm bulunmuyor.

Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

İnşaat işçilerinin eylemi başarıyla sonuçlandı

Merkez Bankasının İstanbul'daki binasını da Saray'ın mimarı yapacak

İnşaat işçileri ödenmeyen ücretleri için direnişe geçti

Limak Holding’e bağlı inşaat işçileri gözaltına alındı
Limak Holdinge bağlı Merkez Bankası şantiyesinde çalışan işçiler, adeta taşeron şirketlerin insafına terk edildi. Eylem yapmadıkça ücretleri zamanında ödenmeyen, fazla mesai baskısına maruz bırakılan, en temel hijyen sorunlarına dahi çözüm bulamayan işçiler, her an işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya.
AKP'nin gözde müteahhitlerinden, Türkiye’nin en zengin patronlarından biri olan Nihat Özemir’in şirketi Limak Holding, Merkez Bankasının İstanbul Finans Merkezindeki inşaatında çalışan işçileri taşeron şirketlerin insafına bıraktı.
Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'na konuşan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçilerin çalışma koşullarını anlattı.
"İşçiler eylem yapmazsa koşullar düzelmiyor"
Özgür Karabulut, işçilerin ücret hakkından çalışma saatlerine ve uygun hijyen koşullarına ancak eylemlerin ardından kavuşabildiğini aktardı. İşçilerin çalışma koşullarını özetleyen Karabulut, “İşçiler aniden işten çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya. Şirketler işçileri muhatap dahi kabul etmiyor. Taşeron firmalar, işçinin hakkı olan dinlenme saatlerini bile sorun ediyor. İşçilerin kaldığı bazı konteyner barınma kamplarındaki hijyen şartları yetersiz. Buralarda tahta kuruları oluyor. Klima talebi eylemlerinin ardından geçen yıl karşılandı. Maaşları dahi eylemlerin ardından yatırdılar” dedi. “Biz bu maaş sorunun ne yazık ki devam edeceğini düşüyoruz” ifadelerini kullanan Karabulut, “Çalışanlar eyleme geçerse şartlar düzeliyor. İşçi eyleme çıkarsa maaşı yatırılıyor. Denetim yok, takip yok. Çalışanlar, patronların insafına terk edildi” diye konuştu.
"Fazla mesaiyi kabul etmeyenler işten çıkarılıyor"
İşçilerin uzun mesai baskısı altında çalıştıklarını da söyleyen Karabulut, “İşçiler yasal olarak mesai ücretini almak zorunda. Ama işçi mesaiyi kabul etmek zorunda bırakılıyor. Şantiyede sabah 08.00’de başlayan mesai, saat 21.00, 22.00’ye kadar çıkıyor. Mobbing var, üretim baskısı var. Uzun mesai saatlerine itiraz edenler işten çıkarılıyor” ifadelerini kullandı.
İşçiler sık sık ücretleri geç ödendiği için eylem yaparken işten çıkarılanlar da kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti hakları için direnişe geçmişti. (İşçi Sendika Servisi)
Evrensel'i Takip Et